Ska vi byta grejer med varann? 21/1-2010-

I eftermiddags såg jag ett program om organdonationer i England.
England är ett av de länder med lägst antal donationer i världen, märk väl att de i behov av donationer är procentuellt lika många som i alla andra länder. Det finns tydligen ingen bra förklaring till varför britterna är så avogt inställda till att donera sina organ men det var ju självklart några promotande fall med lyckliga slut med i dokumentären.
Det fick mig att börja fundera över organdonationer, och då inte på huruvida jag vill eller inte vill donera.
Nej, jag gick ju så klart på ett av mina favorithatobjekt....medierna! ;)

I närapå varenda nyhetssändning blir vi informerade om bilolyckor med dödlig utgång och andra svåra olyckor som tar människoliv men ALDRIG avslutas dessa "nyheter" med orden: "Vi sörjer bortgången av dessa 4 människor och sänder våra kondoleanser till deras nära och kära, men kan trösta oss med att en 41-årig kvinna i Halmstad och 3 ungdomar i åldrarna 17-21 kommer att överleva tack vare deras familjers generösa donationer."

Varför är människors dödsfall klassat som nyheter, men inte människors överlevnad?

Berörs vi av deras dödsfall? Sannolikt inte om det inte är en olycka som stoppar trafiken eller liknande.
Och om vi inte berörs av deras dödsfall vare sig direkt eller indirekt, varför är det då en nyhet? Vi berörs inte direkt eller indirekt av deras eller annans överlevnad och det klassas ju inte som en nyhet???
Ologiskt...

Om jag ska bli tvungen att få det nerkört i halsen via nyhetssändningar hur många människor som förolyckats och hur så vill jag åtminstone få veta hur många liv som berörs till det bättre av det!!
En stor del av dessa sk nyheter skulle försvinna om kriteriet för att få visa/berätta om dem var något i stil med att det måste beröra vissa vägar och kan störa trafik och/eller tider.

Varför talas det dagligen om för oss hur många som dött både i Sverige och i utlandet av exempelvis olyckor, men aldrig någonsin får vi en nyhets-update om antal födda under dagen?!
Tänk er det....
Skulle det inte vara trevligt om nyhetssändningarna rundades av med något trevligt?
Nyskapande, jag vet....
Jag skulle i alla fall tycka det vore härligt om man efter en massa information om ond bråd död fick sig ett par droppar sport, en gnutta väder och till sist ett stänk av hopp i form av dagens antal födda barn i Sverige :)
Kom ihåg att det är möjligt om vi vill det....vi skapar den värld vi vill leva i!
Och om DET är sant? Varför vill vi (nästan) alla se och höra om en massa förfärliga människoöden strax innan vi ska gå och lägga oss???
Jag blir aldrig klok på den här världen hahaha

Dagens mening: Fyll dina sinnen med vackra intryck, och du skall göra vackra ting för andras sinnen.

Jidder-bugg! 4/1-2011-

Buggar....hört talas om detta accepterade oacceptabla?
Så fort en ny mobil eller en dator eller mjukvara lanseras så åtföljs det av buggar vilket innebär att skaparna hade så pass bråttom att få ut produkten på marknaden att de hoppade över/löste på ett dåligt sätt olika saker.
Uppdateringar kommer löpande ut på internet så ens produkt är i vissa fall fullt fungerande upp till ett helt år efter att den släpptes på marknaden. Ett år i teknikvärlden är en mindre evighet! Hur många nya produkter som helst hinner lanseras på ett år.
Detta med buggar kan t.ex. visa sig i en ny androidmobil som att klockan ställer om sig själv hela tiden (ett välkänt HTC-problem) eller att det finns glitchar i ett spel och att uppdateringar börjar hagla ut på internet redan ett dygn efter releasedatum (här kommer speljätten Blizzard in). Programvaran är alltså undermålig men ändå lanseras och säljs produkten till fullt pris???
Och det är här dom loosar mig....

Låt oss jämföra detta med en annan bransch?
Kläder t.ex.
Exempel 1: Du går in i en stor klädkedjas butik, köper en tröja till fullpris (alltså inte rea där man kan misstänka att produkten kan vara defekt på ett obetydligt sätt) och när du kommer hem och sätter på dig din nya tröja så visar det sig att bakstycket på hela tröjan sitter löst???
Du stormar tillbaka till affären och påpekar detta och kräver en förklaring och möts av svaret:
- Vi hade inte all tråd färdig för att kunna sy ihop hela tröjan så vi nästade ihop det värsta bara men ny tråd kommer så småningom att finnas här i butikerna så kan du själv sy ihop den. Den tråden kommer ju naturligtvis vara gratis. Vill du ha ett mejl när tråden kommer till butiken?

Om detta hände i filmens värld då?
Exempel 2: Du köper en biobiljett, sätter dig i salongen och ser fram emot att avnjuta en bra film. En halvtimme in i filmen bryts visningen och en röst säger i biografens högtalare:
-Det var allt vi hade hunnit filma so far men det kommer att komma filmsnuttar sen som ni kan hoppa in och se ca 10 minuter åt gången, kostnadsfritt så klart!

I restaurangbranschen då?
Exempel 3: Du och dina vänner går ut för att äta en fin 3-rätters middag, ni beställer er förrätt och varmrätt och dessert och lutar er tillbaka och umgås. Förrätten kommer in och när den är avklarad dyker aldrig varmrätten upp. När ni frågar vart den har tagit vägen säger servitrisen:
-Jaaaa ni får ingen varmrätt just idag för vi har ingen mat färdig men om ni kommer tillbaka på tisdag så får ni den då helt utan extra kostnad!

Have I made myself clear? :)

Dagens mening: "Vicket jälla jidder!!"

Suddans

En titt in i ett snurrigt huvud som ställer alldeles för många frågor och som uppenbarligen kräver för mycket av sitt samhälle.

RSS 2.0