Vart tar alla pengar vägen?? 19/11-2012-


 
I förmiddags satt jag och köade inne på Swedbank, inte min "bank of choice" men uträttade ärenden åt min mor.
Precis bredvid mig stod en skylt som jag var tvungen att fota för jag tyckte den var fullständigt otrolig?!
Läste texten om och om igen och satt och grubblade så mycket över det som stod att jag nästan förlorade min plats i kön. Den rad som fastnade i mitt huvud var "vi hjälper dig med allt utom sedlar och mynt"....?! En bank som inte handhar sedlar och mynt. Är det per definition fortfarande en bank då?
En mataffär som inte säljer mat kan det kallas för en livsmedelsbutik fortfarande?
Finns säkert fler och bättre exempel.
Om en bank inte längre handhar kontanter, vad har dom hand om då?
För ett bra tag sedan fick vi veta att Sverige skulle ,enligt målsättningen, bli den första helt kontantfria staten. Detta för att eliminera rånrisk mm och det låter ju helt enkelt toppen!
Folket tjuter i glädjeyra över att de stygga bovarna inte längre kan råna dem på deras surt förvärvade slantar!
Men...tänk på saken nu.
Om banker ej längre har kontanter utan endast virtuella belopp på en dataskärm, om all vår ekonomi består i siffror och ej i hard cash...vem är det då som rånar oss?
Inte är det stygga bovarna, nejdå!
Farbror Staten rånar oss då. Rånar oss på det fria valet, rånar oss på självstyre och ja till och med på vår frihet!
Tänk så här....i nuläget kanske du har ett belopp på banken som du betalar räkningar med och det som blir kvar gör du ju vad du vill med. Du kan blåsa det på krogen eller du kan köpa en gammal bil som du fixar till och säljer med en liten förtjänst. Du kan resa för det eller spara det under kudden ;).
I ett kontantlöst samhälle kan du med viss begränsning göra allt det med men kruxet inträder ifall staten skulle kullkastas av exempelvis en militärmakt el.dyl. Kom nu inte och säg att det aaaldrig skulle hända i Sverige! Vi trodde väl fan aldrig att Jimmy och gänget skulle få sitta i riksdagen heller men så blev det. Allt är ju trots allt möjligt...på gott och på ont.
Så låt oss säga att vi lever i ett kontantlöst samhälle där allt som vi känner det löses upp av exempelvis en militärmakt. Bästa sättet att kontrollera människor?
Ta kontroll över deras pengar!
Så låt oss gå vidare och tänka oss att sagda militärmakt tar över allas konton och vi inte längre får tillgå våra älskade elektroniska pengar.
Vad köper du då bröd och mjölk för till dina barn?
Hur betalar du din flyktbiljett till ett land som fortfarande har papperspengar?
Du kan i det läget inte ens sälja dina ägodelar för det finns inga kontanter att få betalt i, utan du kommer i det läget att få betalt i form av byteshandel.
Supernice för dom som har värdefulla grejer men vad ska gemene man göra?
Vad händer med dina amorteringar? Du kan inte längre få tag på dina elektroniska pengar för dom har den nya staten lagt beslag på, du kan inte köpa dig ur landet så vad återstår? Slavarbete åt staten för att åtminstone få behålla taket över huvudet.
Börjar du fatta nu att dom äger oss???
 
En annan sak jag undrar över och som jag dryftat med min mor är det här med vår myntfot...vad händer med den?
Vår myntfot (också kallad guldfot) är ju ett begrepp som beskriver hur mycket guld vi har och efter det värdet räknas det ut hur mycket pengar vi behöver ha som motsvarar det värdet.Dessa sedlar trycks upp och distribueras ut i landet.
Men om vi inte har några pengar? Hur vet vi då vad vår guldfot är värd? Behöver vi ens ha någon guldfot? Och hur vet vi då om vi har en stabil ekonomi?
Förlorar guld sitt ekonomiska värde då eller blir det så att det stiger i värde? Blir det vårt nya betalningsmedel när vi inte kan använda kontanter längre?
Alla köp kan ju trots allt inte skötas via konton!
Vad händer med de människor som inte har något bankkonto då?
Det är ju faktiskt så att om du i Sverige har höga skulder och/eller dålig inkomst så är det mycket svårt att få ett konto.Vad ska de stackars satarna betala med?
 
Vad händer i Svedala om ingen militärmakt kommer och tar över?
Vi kommer säkert att råka ut för en del missöden såsom att tryckfelsnisse är framme och någons konto helt plötsligt är tomt. Den mänskliga faktorn kommer att visa sitt fula ansikte mer än en gång men i det stora hela så går antagligen livet sin gilla gång men JAG kommer i alla fall alltid (!!!) att känna mig som en livegen om jag inte har cash på fickan!
Ett kontantlöst samhälle skrämmer mig...det finns alldeles för stor felmarginal. Stygga bovar kan aldrig skrämma mig lika mycket.
 
Dagens ord: Tänk!!
 
 

Suddans

En titt in i ett snurrigt huvud som ställer alldeles för många frågor och som uppenbarligen kräver för mycket av sitt samhälle.

RSS 2.0