Vansinnesirritation!!! 30/6-2010-

Satt och läste MittIHuddinge här på morgonen med mitt kaffe i godan ro och blev fly förbannad när jag läste en artikel. Nedan följer hela artikeln utan förkortningar.

"Eeva Vestlunds son var allvarligt sjuk i diabetes, men Försäkringskassan nekade henne föräldrapenning. Nu ska regeringsrätten pröva fallet.
Oskar Vestlund började må dåligt för två år sedan. Han var väldigt trött, fick kramp i benen och hade ont i magen. Oskar fick åka direkt från Vårdcentralen i Segeltorp till barnakuten. Det visade sig att han hade diabetes typ 1, som är den allvarligaste formen, och lades omedelbart in med insulindropp.
Oskars mamma Eeva Vestlund tillbringade hela dagarna på sjukhuset. Hon ansökte om ersättning för vård av barn för de tre veckorna, men Försäkringskassan sa nej. Anledningen var att Oskar fyllt 16 år sex veckor tidigare och därmed var för gammal.
Men enligt reglerna kan man få ersättning när barnet är mellan 16 och 18 år om det lider av en livshotande sjukdom.
Eeva Vestlund överklagade beslutet. Läkarna skrev intyg om att de hade anmält föräldrarna till socialnämnden om de inte närvarat vid behandlingen.
-Föräldrarna behövs som stöd, men också för att lära sig hur de ska sköta sjukdomen med insulin och sockernivåer. Det är livsviktigt. Det är obegripligt för mig att man inte förstår det, sa Svante Norgren verksamhetschef på Barnmedicin 2 vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i oktober 2008.
Men Försäkringskassan i Huddinge anser inte att diabetes är en livshotande sjukdom.
Såväl Länsrätt som Kammarrätt delar denna uppfattning. Kammarrätten skriver i och för sig att diabetes kan leda till döden, men att Oskars hälsotillstånd vid tillfället inte var så allvarligt att det var ett påtagligt hot mot hans liv.
Men nu har Regeringsrätten meddelat prövningstillstånd. Ärendet kan därför få principiell betydelse för andra i samma situation.
-Det är kanonbra även om jag inte vill ta ut någon glädje i förskott. Lagen är från 1962 så det är ju på tiden att den ändras, säger Eeva Vestlund.
-Tjänstemän borde kunna ta egna initiativ när de ser att något inte funkar och inte vara så fyrkantiga.
Om Eeva Vestlund får rätt handlar det om tre veckors lön plus två års ränta. 
Det som Regeringsrätten vill pröva är om en 16-åring med nydebuterad diabetes är att anse som allvarligt sjuk och om föräldern därmed har rätt till föräldrapenning."

Efter att jag hade läst den här artikeln var jag så arg att jag kokade!
Vad fan är det för land vi lever i??? Har alla dessa viktiga tanter och gubbar glömt bort att man är förälder i många fler år än 16? 
Hur kan det komma sig att ett barn anses vuxen nog att bli straffad om de gör något brottsligt och anses vuxna nog att ta hand om en allvarlig sjukdom själva men de anses inte vuxna nog att rösta och bestämma vårt lands framtid?
Hur fan kan det komma sig att en 16-åring anses vuxen nog att klara av all rädsla och ställa alla rätta frågor om behandling etc men anses inte vuxen nog att gå in på Bolaget och köpa sig en kasse öl?
Om man har vett nog att hantera potentiellt livsfarliga receptbelagda mediciner så har man väl vett att hantera alkohol och dess risker...eller?
Den senaste forskningen visar klart och tydligt att det de flesta lagar baserats på (att människohjärnan är vuxen och färdigutvecklad runt 18-20 år) är fullständigt felaktigt. Den mänskliga hjärnan växer ända upp till 25-årsåldern och det som utvecklas sist är bl.a. konsekvenstänkandet.
Så hur i helsicke kan vi begära att en 16-åring ska kunna ha det konsekvenstänkandet som hans hjärna inte är vuxen nog att klara av? Det är lika urbota dumt som att säga till en 5-åring att hoppa på en moppe och köra lite, de har inte utvecklat motorik och uppfattningsförmåga nog för att kunna hantera det.

Den här lagen skapades 1962, och det är alltså 48 år sedan...tänk på det en smula....ett halvt sekel sedan!
Sedan dess har nya kunskaper om diabetes och andra sjukdomar för den delen, samt människans utveckling förändrats radikalt! På 60-talet var man vuxen när man var 18, de flesta hade villa och Volvo och ett par ungar när de var 20-25. Idag sitter våra ungdomar på skolbänken fortfarande när de är 20-25. Det säljs mobilabonnemang som aldrig förr och man får så kallad "ungdomsrabatt" om man är 18-25 år gammal, och ändå envisas samtliga myndigheter med att köra ner dubbelmoralen i våra halsar att man är vuxen nog att hantera en svår sjukdom ensam när man är 16 men man är inte gammal nog för att ta del av "ungdomserbjudanden" från alla våra stora mobiloperatörer?
Pojken skrevs också in på BARNAKUTEN, inte på vanliga akuten...men han är ju fortfarande stor nog att klara av att ta hand om en livsomvälvande sjukdom själv eller hur??

Att vara en demokrat är att axla skyldigheten att ifrågasätta sitt samhälle i syfte att förbättra det, och därför gör det mig galen när jag läser om att sjuka barn och deras föräldrar ska finna sig i förlegade lagar.
Läste för en tid sedan om en mamma vars son hade gått bort och dagen efter skulle hon infinna sig på Arbetsförmedlingen, men nergrävd i sorg glömde hon bort detta besök och det resulterade i att hon blev av med sin arbetslöshetsersättning?! VA I HELVETE???
Skulle hon ha åkt dit och sagt: Ja du får ursäkta att jag är lite nere idag men min lilla son dog av cancer igår.
Eller vad sägs om den 62-åriga kvinna som hängde sig för någon månad sen för att hon blivit av med sin sjukersättning för att Försäkringskassan sagt nej på väldigt lösa grunder?
Är det någon annan än jag som kommer ihåg Försäkringskassans nya devis när Alliansen valdes?
"Vi bedömer inte hur sjuk du är, vi bedömer din rätt till ersättning".
Jag tycker de står för sitt devis men när Försäkringskassan avslår diabetes typ 1 som en icke dödlig sjukdom så gör dom sig skyldiga till ett brott, det är olagligt att utge sig för att vara läkare eller ge medicinska råd/bedömningar mm mm, och så vitt jag och mer än halva västvärlden vet så kan diabetes leda till blindhet, benamputation och även DÖDEN.
Det som är väldigt skrämmande i hela soppan är att trots läkarnas intyg så går Försäkringskassan och kammarrätten i enad front och avslår det hela??!!
Hoppas ni kan sova gott om nätterna....

Mitt hjärta blöder för Eeva i artikeln för hon har ett sjukt barn, hon blir motarbetad av samhällets förlegade lagar och hon straffas ekonomiskt för det ovanpå allt annat.
Igår läste jag text-tv nyheterna som vanligt och där stod att statsministern får ytterligare 5.000:-/mån i lön vilket ger honom närapå 120.000:-/månad.....som om han var i behov av de extra 5.000:-??
Övriga tjänstemän/ministrar får en löneökning på 4.000:-/mån.
Det gör att jag funderar på om det är Eevas föräldrapenning? Vart kommer de pengarna ifrån?
DOM FÅR FAN GE SIG!!!!
Avlöna våra poliser, brandmän och akutsjukvårdare bättre för de sliter dygnets alla timmar med att rädda våra liv! Låt föräldrar få sin föräldrapenning fram till myndighetsåldern och höj den till 20 år!
Det är pinsamt att vi lever i ett samhälle där det är ok att sparka på den som ligger....jag skäms!

Dagens motto: STAND UP AND SHOUT!!!


Kommentarer
Oskar Vestlund

Morsan vann i högsta domstolen och fick igenom ett prejudikat eller vad de heter. (Y)

2012-12-01 @ 15:22:46
Suddan

Hej Oskar :)
Vad roligt att läsa att allt ordnade sig för er till slut men jag tror inte du kan förstå hur förvånad jag blev att just DU kommenterade?! Amagaaad en person jag skrivit om kommenterar :-D. Det är ju helt lysande haha!
Hoppas du och din mamma får en riktigt fin jul och ett rejält gott nytt år! <3

2012-12-01 @ 17:30:48
URL: http://www.Suddans.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Suddans

En titt in i ett snurrigt huvud som ställer alldeles för många frågor och som uppenbarligen kräver för mycket av sitt samhälle.

RSS 2.0